Om oss


Hej och välkommen till Riddarna af Bardhe.
Vi är en ideell förening som sysslar med tornerspelsverksamhet fast med en hyfsat unik tvist. Tornerspel… Vad är det som kan tänkas vara unikt med det, tänker du nu? Ja, självklart är det inte tornerspelsverksamheten i sig, för det finns ju många andra föreningar som håller på med sånt. Det vi tror oss vara ensamma om att erbjuda är en möjlighet för dig att, som riddare, träna för och delta i olika former av tornerspel fastän att du inte äger din egen häst. Det är troligen rätt unikt i detta avlånga land. Upplägget möjliggörs av ett nära samarbete mellan Apalle gård ridskola och föreningen Riddarna af Bardhe.
Föreningen startades 2012 av Rickard Åhl, som efter många år av tornerspelsridande med en annan förening, Celeres Nordica, ville skapa något eget och då med anknytning till familjens gård och ridskola i Bålsta. Sedan dess har konceptet förfinats till vad det är idag.

Så klart vare sig kan eller vill alla rida som riddare. I föreningen finns det dock en plats för alla. Oavsett om du vill rida eller inte. Oavsett om du vill vara med i själva föreställningarna eller inte. Oavsett om du vill engagera dig mer eller något mindre. Det viktiga är ditt intresse för medeltiden i allmänhet och tornerspel i synnerhet.

Föreningen har som mål att:

  • Tillsammans med Apalle gård genomföra olika former av tornerspel.
  • Delta i riksmästerskapet i tornerspel.
  • Erbjuda både ridande och ej ridande medlemmar olika specialträningar.
  • Verka kunskapsfrämjande avseende framför allt nordeuropeisk medeltid under perioden 1000-1500 e.Kr.
  • Utgöra naturlig knutpunkt för människor med intresse för levande historia och då framför allt nordeuropeisk
    medeltid under perioden 1000-1500 e.Kr.

Vad betyder då namnet Bardhe?

Bålsta (in) Bardestum 1316 – Ortnamnet, som äldst avsåg en by i Yttergrans socken, kan i förleden innehålla genitiv av det fornsvenska mansnamnet Bardhe, alternativt ett fornsvenskt substantiv *bardhe (kant, rand) syftande på någon terrängformation. Efterleden är ”sta(d)” med ändelsen (dativ pluralis) -um. Om betydelsen av ”sta(d)” råder numera delade meningar bland ortnamnsforskarna men den traditionella tolkningen är ”plats”, d v s Bålsta/Bardesta = Bardes (bo)plats, alternativt ”platsen vid kanten” eller något åt det hållet. Det finns en del nyare hypoteser om andra betydelser men de har knappast vunnit allmän acceptans i forskarvärlden (Håbo kommuns hemsida).